Appelazijn

De appels vallen weer volop van de bomen, naast onder andere appeltaart, appelcake, appelchutney toch maar weer eens een poging om appelazijn te maken door eenvoudig appelschillen in een pot met water te doen en ze goed onder te houden. Nu maar afwachten of het azijn wordt.

Hangop van kefir

Mijn kefir griet enorm en vandaag heb ik daarom van een liter kefir hangop gemaakt. Ik deed een koffiefilter in een zeef en liet die 24 uur boven een kom uitlekken. Het resultaat was een klein emmertje hangop. Die is wat zuur en daarom heb ik er wat honing doorheen gedaan.

Knoflookoogst

In september de afzonderlijke teentjes van 1 bolletje knoflook in de grond gestopt en vorige week kon ik weer verse bolletjes uit de grond trekken!

Tortilladriehoekje

Weer eens iets anders met tortilla’s. Snijd een tortilla doormidden en vouw hem tot een frietzakje. Meng een beetje water met wat bloem en gebruik dit om de frietzak dicht te vouwen.
Vul dan de tortilla met bijvoorbeeld een mengsel van gehakt, ui, zongedroogde tomaatjes en wat kruiden of bak kleine blokjes kip met zure room, paprika en kaas.
Plak daarna ook de bovenkant dicht en bak hem ongeveer tien minuten in de airfryer.

Restjestrifle

Met allemaal restjes maakte ik een heerlijk toetje voor twee personen, een triffle met bramen.

Verkruimel twee plakjes cake en verdeel de helft hiervan over twee schaaltjes. Besprenkel het met een beetje koffiesiroop. Doe er dan een klein laagje zoete roomkaas op en daarna de bramen. Doe er vervolgens weer een laagje cake met koffiesiroop en wat roomkaas op. Spuit er ten slotte een dot slagroom op.

Prei kweken

Zet het ‘kontje’ van een prei met behulp van prikkerjtes in een glas water. Er ontstaan worteltjes en de prei gaat weer groeien. Niet zo groot als hij eens was, maar toch.

Tagliatelle

Het pastadeeg voor lasagna maak ik altijd zelf. Gisteren ook maar eens geprobeerd tagliatelle te maken, maar dan met pastadeeg zonder ei. Dat ging goed, maar eenmaal gekookt werd het een natte glibberige massa, niet erg aantrekkelijk. Wat ik over had heb ik gedroogd, misschien wil dit de volgend keer beter koken.

Zelf zuurkool maken

Ik heb me er ook maar eens aan gewaagd zelf zuurkool maken. Deze wordt gemaakt van een spitskool en ongeveer 15 gr zout.

Haal de slechte bladeren van de kool zodat en leg daarnaast een koolblad apart om later als afdekking te gebruiken.

Snijd de kool in vieren en verwijder harde stronken en kernen. Snijd de kool daarna in fijne slierten.

Leg om en om een laagje kool en een dun laagje zout in een komt en stamp op de kool tot de kool vocht afgeeft.

Doe dit in een schone pot, druk het goed aan en zorg ervoor dat er een laagje vocht boven de kool staat. Als er na het aanstampen geen laagje vocht boven de kool staat, kun je er een beetje water met wat zout op gieten tot de kool onder het vocht staat.

Dek de koolslierten af met het achtergehouden koolblad en leg hier iets zwaars op om de kool onder water te houden. Doe een deksel los op de pot of gebruik hiervoor een theedoek, er moet gas uit de pot kunnen ontsnappen.

Na drie tot vier dagen controleer je of het fermentatieproces is begonnen en er meer vocht in de pot zit. Als er wat schimmel is ontstaan, haal je dit eraf. Zet de pot met deksel daarna op een donkere en koele plek en schep na twee weken eventueel weer een laagje schimmel van het water, doe dit elke week tot zich geen schimmel meer vormt. Na ongeveer zes weken is de zuurkool klaar. Als je een deel van de zuurkool gebruikt, zorg dat de overgebleven zuurkool nog onder water staat en sluit de pot weer goed af.

Perenazijn

De peren aan onze kleine perenboom werden al snel aangevreten. Ik heb ze er daarom direct afgehaald, de aangevreten plek goed weggesneden. Daarna de peer gewassen en in stukjes gesneden. Deze stukjes, inclusief schil en klokhuis, zitten nu in een pot, afgedekt met een doek, met water en een beetje gist om perenazijn te worden. Het fruit moet onder water blijven om rotting te voorkomen, daarvoor wordt vaak bijvoorbeeld een klein schoteltjes bovenin de pot gelegd, maar bij mij blijft alles vanzelf onderwater.

Er is nu, na ongeveer een week al een wit laagjes in de pot zichtbaar en dat duidt erop dat er azijn ontstaat.